Bästa kassasystemet för restaurang i Sverige

Extendago

Butiker och kedjor

Liten catering

Kraftfull POS

Lightspeed

Retail POS

Restaurant POS

Pålitligt kassasystem

Foodticket

Totalpaket för restaurangbranschen

För 1,50 euro per dag

Molnbaserad

De Bästa Restaurang-POS-Systemen

Vi har granskat oerhört många kassasystem i Europa och vi vet att det kan vara svårt att välja rätt POS-system för en svensk restaurangverksamhet.

För att hjälpa dig hitta det bästa alternativet har vi sammanställt en enkel lista över våra topp-10 restaurang-POS-systemen. De faktorer vi har fokuserat på inkluderar pris, programvarufunktioner, och integrationsmöjligheter.

ExtendaGO (redaktörens val)

Extenda har erbjudit olika typer av lösningar till sveska företagare sedan år 1982, och är idag en av marknadens ledande leverantörer av POS-system. ExtendaGO är oerhört lätt att komma igång med oavsett om du behöver ett fysiskt kassasystem eller en smidig mobilkassa. Det fysiska kassasystemet bygger på en intuitiv Silent-Touch-skärm som förenklar försäljningen av varor, medan mobilkassan använder sig av ett molnbaserat iOS system som enbart kräver en iPad. Denna mobillösning kostar 39 EUR per månad.

ASSET

ASSET är ett POS-system som har flera olika branschanpassingar som gör lösningen ideal för svenska restauranger, caféer, bagerier, och även konditorier. Kassasystemet fungerar bra ihop med standardskärmar som har utvecklats för POS-lösningar. Med detta POS-system kan du bl.a. skapa dagliga försäljningsrapporter, ha administativ kontroll över flera olika verksamheter samtidigt, hantera beställningar vid bord, och inte minst integrera systemet med flera olika typer av tredjepartslösningar.

Valei

Valei POS är en av marknadens ledande restaurangshanteringssystem, och används idag av tusentals företagare. Systemet kräver enbart en vanlig Windows-dator för att komma igång, och detta gäller även om du aldrig har använt POS-system för att ta emot betalningar och/eller sälja produkter i din restaurang förut. Med Valei POS får du tillgång till flera smarta funktioner, och systemet är även kostnadseffektivt. Ett fysiskt kassasystem kommer att kosta 300 kr per månad. Du kan även använda dig av ett bokningssystem som Valei-kund, och detta system kostar ytterligare 300 kr per månad.

Ancon

Ancon grundades år 1998 och har sedan dess utvecklat och levererat olika kassasystem till flera ledande barer och restauranger i Sverige. Detta POS-system är inne på generation tre just nu, och bland kunderna hittar man exempelvis Solvalla, Boulebar, samt Texas Long Horn. När du använder Ancon kan dina kunder enkelt beställa online från sina mobiltelefoner, datorer, surfplattor, och/eller webbläsare, och du kan även ta emot beställningar från Foodora, Uber Eats, och Wolt direkt in i Ancon POS.

Zettle

zettle pos image

Det finns många kostnadseffektiva POS-system på den svenska marknaden idag, och Zettle är bland de mest populära alternativ i denna kategori. Anledningarna är många, men en sak som lockar nya kunder är det faktum att detta POS-system är helt gratis att implementera. Förutsatt att du använder dig av den app-baserade lösningen som enbart tar ut en transaktionsavgift varje gång dina kunder betalar med kort. Zettle POS är designad för iOS- och Android-enheter, och är perfekt för dig som behöver ett mobilt, skalbart, och inte minst lättförståeligt kassasystem. En dedikerad Zettle betalterminal kostar minst 1,999 kr, medan en totallösning har ett pris på minst 2,499 kr.

Leeroy

Leeroy POS bygger på ett lättanvänt system som har utvecklats omsorgsfullt i nära samarbete med svenska företagare. Tack vare systemets backoffice kan du automatiskt matcha erbjudanden med produkter, och med Leeroys lojalitetsapp kan du väldigt enkelt identifiera dina kunder och skräddarsy erbjudanden enligt behov. Du kan även se köphistorik och kvitton från flera olika ställen, och Leeroy POS kan enkelt anpassas efter dina önskemål som restaurangägare. Det lägsta priset landar på 499 kr per månad, per enhet, medan totallösningen kostar 3,493 kr per månad, per enhet.

SMSSC

SMSSC är ett POS-system som rekommenderas för dig som äger en restaurang, företagsrestaurang, bar, ett café, m.m. Företaget grundades så tidigt som år 2002, och har sedan blivit en av Sveriges ledande leverantörer av kassasystem. SMSSC POS väldigt lätt att integrera med alla möjliga typer av system och/eller tredjepartstjänster, och de många praktiska funktioner som du får som del av SMSSC POS hjälper dig administrera och utveckla ditt företag på rätt sätt. Befintliga kunder inkluderar Gothia Towers, Nordrest, Radisson Blu, Heat, och Scandic Laholmen.

Onslip

Onslip POS är ett bra alternativ för svenska restauranger, barer, caféer, och liknande verksamheter. Delvis då det molnbaserade systemet är lätt att integrera med exempelvis Fortnox, Visma, och Björn Lundin. Som Onslip-kund kan du erbjuda dina kunder presentkort, mobila betalningar, och förenkla administrationsprocessen genom att automatiskt generera försäljnings- och kundstatistik. Ett fysiskt kassasystem via Onslip kommer att kosta kring 15,000 kr till att börja med, samtidigt som företaget erbjuder ytterligare tjänster och funktioner för 99 kr extra per månad.

Trivec

Trivev tillhandahåller POS-lösningar och kassasystem för restauranger, restaurangkedjor, hotell och hotellkedjor, barer och nattklubbar, samt stora arenor och nöjespark. Systemet är perfekt för dig som säljer mat respektive dryck i oerhört stora mängder och därför behöver ett pålitligt bokningssystem som del av din POS-lösning. Trivec POS är integrationsvänlig och bland befintliga kunder hittar vi exempelvis Scandinavian Resorts, Berns Salonger, och Malmö FF.

Caspeco

Caspeco är rätt för dig som behöver integrera din verksamhet med exempelvis Uber Eats, Wolt, och Foodora, och samtidigt har ett behov av ett väldigt avancerat analysverktyg som gör det enkelt för dig att ha koll på scheman, lönehantering, passbyten, tidrapportering, m.m. Med Caspeco POS kan du erbjuda dina kunder flera olika betalningsalternativ, inklusive kort och Swish, och det tar vanligtvis ungefär en timme att komma igång med denna lösning som företagare. Förutsatt att du aldrig har använt liknande POS-system förut.

RMS kassa

Funktioner Hos de Bästa Restaurang-POS-Systemen

Det finns många POS-lösningar på den svenska marknaden. Det som vanligtvis skiljer dem åt är funktionerna och kapaciteten de besitter. Här är några av nyckelfunktionerna som ett bra restaurang-POS-system bör ha

Spåra Beställningar Snabbt och Exakt

En av de saker som är avgörande för ett bra restaurang-POS-system är hur snabbt du kan få ut en beställning till dina kunder. Dessutom vill du enkelt och exakt kunna spåra samtliga beställningstransaktioner online. Det är inte bra om en kund t.ex. har väntat tio minuter på sin beställning men restaurangens kassasystem visar att den har varit klar i fem minuter. I värsta fall skulle detta få restaurangen att tappa kundens förtroende.

Kunna Visa Menyalternativ Snabbt

När man är på en hektisk restaurang kommer kunderna definitivt inte att vänta på att personalen ska gå igenom hela menyn för att se vad de vill ha. De kommer istället att besöka ett ställe där kundupplevelsen är betydligt smidigare. Detta är negativt för en restaurangverksamhet eftersom varje förlorad kund även innebär förlorade intäkter. Oavsett hur snabb serveringspersonalen är på att korrekt ta emot, lägga in, och leverera en beställning, betyder det inte särskilt mycket om du inte har kunder. Det är därför oerhört viktigt att ha ett kassasystem som du vet möjliggör enkel och snabb menynavigering för din restaurang.

Dessutom bör ditt POS-system kunna hantera flera menyer från olika restauranger och/eller platser. Om din restaurang och/eller dina restauranger exempelvis har kort bemanning är det naturligtvis svårt för personalen på plats att hela tiden leta upp menyalternativ. Att ha ett system som kan hantera flera menyer från olika platser kommer att hjälpa till med att minska på väntetiderna.

Hantera Flera Flikar i Backoffice

Att ha ett bra och pålitligt restaurang-POS-system innebär att du kan hålla koll på alla aspekter av din verksamhet. Att ha flera flikar i backoffice är avgörande av denna anledning. Du bör kunna spåra försäljning, lager, löner, ekonomi, marknadsföring, och din meny utan svårigheter.

Det är viktigt att du kan få dessa uppgifter gjorda snabbt även när du är upptagen med andra saker på restaurangen. Att ha ett bra POS-system som kan hjälpa dig att utföra alla dina dagliga uppgifter är avgörande för att ha en framgångsrik restaurang.

Reapriser och Rabatter

Det är viktigt för ett livsmedelsföretag att kunna erbjuda rabatter och reapriser när det är lämpligt. Oavsett om du försöker bli av med gamla lager eller dra in nya kunder kommer dessa rabatter och reor att öka intäkterna.

Din restaurangs POS bör kunna hantera dessa rabatter och försäljningar korrekt så att det inte går över styr. Att ha ett effektivt restaurang-POS-system gör att du kan göra detta samtidigt som du minskar risken för överförsäljning eller slut på lager.

Förmåga att Attrahera Kunder Genom Mobila Lösningar

Mobila lösningar är avgörande i den moderna restaurangbranschen. Delvis då det finns så många som använder sina telefoner för att leta upp restauranger och kolla in menyer. Detta har kraftigt ökat konkurrensen mellan matställen, vilket innebär att du måste hitta ett effektivt sätt att locka kunder till din restaurang. Att ha en bra mobil lösning är ett bra sätt att göra detta.

Ditt restaurang-POS-system bör kunna förse dig med en mobilapp så att dina kunder kan slå upp din meny och lägga in beställningar på sina telefoner. Desto fler kunder du lockar in via mobilmarknaden, desto mindre sannolikt är det att de går någon annanstans nästa gång de ska besöka en restaurang.

Hantera Beställningar Från Flera Enheter

Svenska kunder har en uppsjö av enheter som de kan beställa från. De kan använda sina telefoner, surfplattor, och/eller bärbara datorer. Om ditt restaurang-POS-system inte kan hantera beställningar från alla dessa enheter kommer du att förlora intäkter.

Dina kunder ska kunna beställa mat vart de än går utan att stöta på några problem. Desto fler enheter de kan använda desto bättre är det för dig, eftersom det betyder att dina kunder förmodligen kommer att lägga fler beställningar på grund av bekvämlighetsfaktorn.

Fördelar Med att ha ett Restaurang-POS-System

Det finns så många fördelar med att ha ett restaurang-POS-system som helt enkelt inte kan ignoreras. Ett bra POS-system kan hjälpa dig att öka din produktivitet samtidigt som du minskar väntetider och inte minst ansträngningar.

Du kommer också att se en ökning av försäljning och intäkter eftersom POS-systemet hjälper dig att hantera rabatter och försäljning mer effektivt. Här är några av de viktigaste fördelarna med ett bra restaurang-POS-system:

Menyhantering

Det kan vara svårt att hålla koll på din meny när du har över 100 alternativ som hela tiden läggs till. Det är här som ett bra och effektivt restaurang-POS-system kommer till användning eftersom det hjälper dig att enkelt hantera hela menyn.

Det finns så många fördelar med att ha bra hanteringsverktyg, inklusive att lägga till nya objekt snabbt utan att behöver spendera för mycket pengar eller tid på saken.

POS-Programuppdatering

En POS-programuppdatering kan hjälpa dig att bli av med alla buggar som du har upplevt med systemet och även inkludera helt nya funktioner. Dessa uppdateringar erbjuds vanligtvis utan extra kostnad.

Att ha denna möjlighet att uppgradera din programvara gratis är särskilt viktigt för dig som kanske har en helt ny restaurangverksamhet, och därför även en budget som inte får överskridas.

Kundhantering och Lojalitetsprogram

De flesta restaurang-POS-system låter dig samla in kunddata som kan användas för bl.a. kundlojalitetsprogram och marknadsföringskampanjer.

Du kan också använda den här informationen för att enkelt se vilka produkter dina kunder gillar mest så att du vet vad du ska ha på menyn i framtiden. Det här är ett bra sätt att få dina kunder att känna sig uppskattade och samtidigt ökar sannolikheten att de kommer tillbaka. Vilket ökar dina intäkter.

Ny Teknik Hjälper Restauranger

En av de bästa sakerna med restaurangbranschen är att den alltid har ett tillflöde av ny teknik som hjälper till att driva den dagliga verksamheten. Saker som omfattande POS-system kan ta lite tid att vänja sig vid, men när du väl fått kläm på det kommer du att se varför det är värt din tid.

Du bör se till att investera i ett restaurang-POS-system om du vill förbättra ditt kundbemötande och öka försäljningen samtidigt som du sparar pengar och tid. Detta hjälper dig att klara av konkurrenterna och även säkerställa att ditt företag alltid är lönsamt.

Lagerhantering

Det är alltid en bra idé att hålla ett öga på ditt lager så att du inte fastnar med den mat du inte kan sälja. Ett bra POS-system kan hjälpa dig att enkelt övervaka priser och utgångsdatum för alla dina varor.

Du kommer att kunna spåra hur mycket lager du har kvar och jämföra det med tidigare försäljningsstatistik, vilket kan ge dig en bra uppfattning om vilka varor du ska köpa mer av.

Ett POS-system är därför den perfekta lösningen för alla restaurangägare som vill se ökade intäkter genom att minska matsvinnet.

Hur du Väljer ett Restaurang-POS-System För Ditt Företag

När du letar efter ett POS-system för din restaurang är det viktigt att tänka på två saker: Pris och funktionalitet. Du vill vara säker på att du inte spenderar för mycket pengar på ett system med funktioner som ditt företag inte behöver.

Det bästa sättet att göra detta är genom att välja ett kassasystem som kommer med nästan allt du behöver i förväg. Det borde inte finnas något behov av ytterligare uppgraderingar efter köpet, och detta kommer att hjälpa dig att spara pengar eftersom du slipper betala för funktioner som du aldrig kommer att använda. Några av de viktigaste övervägandena att tänka på när du väljer ett POS-system för din restaurang inkluderar:

Dina Företagsbehov

Vilken typ av verksamhet har du? Hur många anställda kommer att använda POS-systemet? Hur mycket pengar är ditt företag villig att spendera på ett POS-system? Planerar du att använda ditt POS-system på mobila enheter eller datorer? Dessa är några relevanta frågor att ställa dig själv när det kommer till valet av POS-system.

Betalningshanteringsavgifter

Nästan varje restaurang-POS-system på marknaden låter dig behandla kreditkortsbetalningar. Det är dock viktigt att du överväger hur mycket dessa avgifter kostar och vilken typ av bekvämlighet de erbjuder. Vissa system tar ut en procentandel av den totala transaktionen medan andra bara tar ut en fast avgift per svep.

Kundsupport

Leta efter ett kassasystem som erbjuder snabb och effektiv support. Du vill ha någon som är lätt att kontakta för hjälp när du stöter på problem. Det är också klokt att leta efter ett POS-system som kommer med fullständiga utbildningsresurser så att din personal kan lära sig hur man använder de olika funktionerna utan problem.

Prissättning

Du kommer att betala mer beroende på funktionerna i POS-systemet du väljer. Vissa av dessa kassasystem kommer med nästan allt du behöver, medan andra kommer att kräva att du betalar transaktionsavgifter eller uppgraderar regelbundet. Dessa kan läggas ihop snabbt och det är viktigt att undvika detta när det är möjligt.

Det är också en bra idé att ta en titt på recensioner av programvaran du funderar på innan du gör något köp. Det här är det bästa sättet att lära sig mer om hur väl POS-systemet fungerar och om det är kompatibelt med din nuvarande hårdvara.

Hårdvarukrav

Det är också viktigt att överväga hårdvaran du behöver för ditt restaurang-POS-system. Du behöver en skrivare som är kompatibel med ditt system, men du vill också titta på skrivarens hastighet och eventuella specialfunktioner som den kan ha.

Se till att du kan integrera ditt POS-system med befintliga enheter som kassalådor och/eller kvittoskrivare innan du gör ett köp så att du inte behöver spendera pengar i onödan.

Enkel Användning

Många POS-system kommer idag med ett lättanvänt gränssnitt som din personal kommer att uppskatta. Du kan vanligtvis hitta recensioner online för det kassasystem som du överväger att köpa och detta är det bästa sättet att se om lösningen fungerar bra på en daglig basis.

Skalbarhet

Om du öppnar en ny restaurang kommer du att vilja använda ett POS-system som enkelt kan skalas upp när din verksamhet expanderar. Leta efter ett kassasystem som kommer att växa med dina behov och se till att programvaran du väljer är värd pengarna innan du genomför ett köp.

Du vill också titta på hur enkelt det är att hantera lager med ett visst POS-system. Du vill ha möjlighet att enkelt spåra vilka varor som säljs och hur mycket du har kvar vid varje given tidpunkt. Detta kommer att hjälpa ditt företag att spara pengar över hela linjen så länge kassasystemet är lätt för alla i ditt företag att använda.

Att komma igång med ett POS-system kan vara svårt, men att välja ett som fungerar bra för dina behov behöver inte vara det. Ett bra POS-system som har utvecklats särskilt för restauranger gör det enklare för dig att driva ditt företag utan att stöta på några större problem.

Ett POS-system är en nödvändighet för din restaurang om du vill driva den så effektivt som möjligt, men att hitta ett som fungerar perfekt kan vara svårt utan rätt frågor och överväganden.

Hur Mycket Kostar ett Restaurang-POS-System?

De flesta restaurang-POS-systemen kostar mellan 0 kr och 50,000 kr i förskott. Det är dock viktigt att komma ihåg att det även tillkommer transaktionsavgifter med de flesta lösningar. Dessa är vanligtvis kring 1-3 % per transaktion, vilket kan läggas snabbt beroende på hur många personer du servar varje dag.

Detta innebär att det genomsnittliga POS-systemet kommer att kosta svenska restauranger minst tiotusentals kronor per år i avgifter. Om du har en mindre restaurang kan det vara bättre att titta på en prisvärd lösning som kostar mindre i förväg, medan en större restaurang kan dra nytta av de extra funktionerna i ett dyrare system.

Vår Slutsats

Om du letar efter det allra bästa POS-systemet för restauranger hjälper den här guiden dig i den riktningen. Det är viktigt att alltid komma ihåg att ingen POS-lösning liknar den andra. Du kanske upptäcker att en viss lösning är kompatibel med ditt företag, men du kanske inte gillar hur systemet fungerar.

Det bästa sättet att få en känsla för detta är att använda de testversioner som idag erbjuds av många POS-leverantörer, då detta kommer att göra det enklare än någonsin för dig att välja ett bra kassasystem. Sammantaget är ExtendaGO och Valei de bästa POS-systemen för svenska restauranger.

Se till att du väljer ditt POS-system noggrant och tänk alltid på hur det kommer att fungera för ditt företag i framtiden. Om du inte gillar något med systemet kan resultatet hålla dig tillbaka och göra driften av din verksamhet tuffare än det behöver vara.